Boya Koruma
Boya Koruma
Otomobili temizlerken kullanılmakta olan yöntemler, zamanla boyanın matlaşmasına ve otomobilin yüzeyinde zaman geçtikçe daha belirgin hale gelen çizikler oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Asit yağmurları, toz kalıntıları ve reçine; otomobilin yüzeyindeki ince çiziklerin ve mikro deliklerin görünür hale gelmesine zemin hazırlar. Yüzeyde bulunan bu kusurlar, boyanın mat ve kötü görünmesine de sebep olmaktadır.
Güneş ışınları otomobilin yüzeyine yansıdığında, ışık pürüzsüz bir yüzey yerine yıpranmış bir dokuyla karşılaşmaktaysa otomobilin parlak görünmesinin beklenmesi imkansız bir durumdur. Boya koruma, çizik ve deliklerin giderilmek istendiği yüzeye uygulanan, parlaklık ve koruma sağlayan bir malzemeyle gerçekleştirilir. Uygulanmakta olan bu üründen azami bir verim sağlamak için yapılması gereken ilk eylem, düz ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi olmalıdır.
Boya Koruma Nasıl Uygulanmaktadır?
Güneş ışınları, otomobil yüzeyine dik bir açıyla yansıdığı anda; parlaklık en yüksek düzeye ulaşmaktadır. Böyle zamanlarda mükemmel parlaklığın yakalanılabilmesi; ışığın kırılmadan yansımasını sağlayacak pürüzsüzlüğün elde edilmesine ve bütün olumsuzlukların yüzeyden temizlenerek çıkarılmasına bağlıdır. Bu sebeple, boya koruma uygulaması yapılmadan önce yüzeyin çiziklerden, çeşitli sebeplerle oluşan çöküklerden ve yapışkan maddelerden arındırılması gerekmektedir. İdeal parlaklığın yakalanabilmesi ve boya koruma malzemesinin doğru uygulanabilmesi için araç ilkin düzgün bir şekilde yıkanmalı; endüstriyel kaynaklı tozlar ve kalıntılar doğru bir biçimde temizlenmelidir. Bunun sonrasında vurukların ve girintilerin doldurulması maksadıyla otomobil yüzeyine kil uygulanır.
Aracın boyasına uygun nano cila aracılığıyla yüzeydeki boşluklar doldurulabilir. Böylece çizikler giderilmiş olur. Yalnız bu aşamada kullanılmakta olan pasta cila malzemesinin boyayı inceltmeyen bir yapıya sahip olmasına hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Bunun sonrasında yüzeydeki hareleri giderici ürünler yüzeye uygulanır; araç tekrar yıkanır ve kurutulur. Pürüzsüz olan düz ve temiz bir yüzey elde edildikten sonra elde edilen parlaklığın korunmasını sağlayacak olan boya koruma uygulamasına geçilir. Boya koruma uygulaması esnasında kullanılmakta olan malzeme, cilaya benzeyen bir maddedir ve boya üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmaktadır. Uygulama sonrası yüzeyin kuruması beklenir ve fazla olan malzeme mikrofiber bezle silinerek alınır. Silme işleminin hedeflenen parlaklığa erişinceye değin sürdürülmesi gerekir.
Boya Korumanın Faydaları
Çizik giderme, parlatma ve koruma işlevlerini bir arada sunan boya koruma malzemesinden istenilen verimi alabilmek için kullanılan ürünün silikon içermemesi son derece önemlidir. Uygulamanın profesyonel bir ekip tarafından uygun ekipman kullanımıyla gerçekleştirilmesi gerekir. Ultraviyole ışınlar, hava koşulları ve yıkama sebebiyle matlaşan ve zarar gören araç yüzeyi; boya koruma işleminin ardından temiz ve parlak görünümünü yeniden kazanmış olur. Reçine benzeri yapışkan olan maddelerin, yağmur suyunun, yıkama sırasında kullanılan deterjandan kaynaklı kalıntıların ve tozların yüzeye tutunmasını; boya koruma uygulaması önlemektedir. Boya koruma uygulaması, aracın yüzeyinde pürüzsüz ve parlak bir alan oluşmasını sağlar.
Yıkama işleminin daha az yapılması ve yüzeyin hassas bir şekilde temizlenmesi; boyanın parlaklığını korumak anlamına gelmektedir. Bununla birlikte daha uzun süre temiz kalan otomobil; daha fazla parlak görünecek ve dış ortamın negatif etkilerinden korunacaktır. Boya korumanın çizilmelerin yanı sıra boyanın matlaşmasını da engelleyici bir rolü vardır. Aracın boyasının ilk günkü gibi canlı ve parlak görünmesini sağlar. Boya koruma, doğru teknikler ile uygulandığında otomobilin cilasını da koruyacak; dayanıklılığını arttıracaktır. Bu işlem, araçlarının kullanımı konusunda oldukça hassas olan birçok otomobil sahibinin gönüllerine su serpmekte; onların güven ve huzur içinde araç kullanmalarını sağlamaktadır. Araçlar, doğru ve düzgün bir şekilde korunduğu takdirde uzun ömürlü kullanım imkanı verir.